English |  Magyar  

Az 1809-es utolsó nemesi insurrectio
 Admin  2009.04.15
Az 1809-es utolsó nemesi insurrectioA magyar nemesség köztudott, hogy adómentes volt. Ellenben köteles volt vérével adózni, ha Magyarországot ellenséges támadás érte, és a nemességet az uralkodó hadba szólította. Így került sor 1809-ben, a Napóleoni háborúk második felében nemesi felkelésre, amely egyben az utolsó is volt. A kiáltvány, amelyben Napóleon a magyarokhoz fordult nem érte el hatását. Az ellene Győr közelében felsorakozott felkelő sereg képzetlenebb, korszerűtlenebb és kisebb létszámú is volt. Ennek ellenére a közhiedelemmel ellentétben a franciák nehezen érték el a győzelmet, és a nemesi had sem futott szét a vesztes csata után. Levéltárunkban Borsod és Zemplén megyék insurrectios bizottságainak iratait, valamint a felkeléssel kapcsolatos kiadásokról vezetett feljegyzéseket tudják megtekinteni a kutatók.  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Tatárjárás (Muhi csata 1241. április 11.)
 Admin  2009.04.08
Tatárjárás (Muhi csata 1241. április 11.)Az árpádkori történelmünk egyik legsúlyosabb időszakának kezdete. A Batu kán vezette mongol fősereg 1241 kora tavaszán tört be a Vereckei-hágón és győzte le egyetlen rohammal a gyepűt védő Tomaj nembeli Dénes nádor csapatait. Az ország közepéig gyorsan előrenyomuló előcsapatok végig pusztították a Bodrog-, a Tisza- és a Sajó-mentét. A kán vezette fősereg április elején érte el a Sajót Köröm és Sajóhídvég térségében. IV. Béla seregei a Sajó innenső oldalán vertek tábort. Az előcsatározások után április 11-én került sor a végső összecsapásra, amelynek során – mint közismert – Batu seregei döntő győzelmet arattak. A király elmenekült (a néphagyomány szerint útja a Bükkön és a tornai erdőségen keresztül vezetett). A tatárok szokásuk szerint üldözőbe vették a menekülő királyt. Időközben a lengyel seregeket legyőző, Krakkót is megostromló tatár csapatok is betörtek az országba észak felől, így téve teljessé területünkön a pusztítást, hiszen útjuk Abaújon, Gömörön és Borsodon keresztül vezetett az ország szíve felé.

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Az új Alsózsolcai fióklevéltár
 Admin  2009.01.12
TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT KUTATÓINKAT, ÜGYFELEINKET,
hogy az új Alsózsolcai fióklevéltárunk 2009. január 5-től a
szokásos nyitvatartási időben várja önöket.


Nagyobb térképre váltásAlsózsolcára a Búza téri volán buszpályaudvar 15-ös kocsiállásáról indulnak járatok. Helyi járattal, vagy Ónod, Muhi Sajópetri, Sajólád felé induló távolsági jártokkal lehet eljutni a településre. Alsózsolcára érve a harmadik buszmegállóban a "Községháza" megállóhelyen kell leszállni. Innen a Kossuth úton tovább kell menni a református templomig kb 150 méter távolságot. Majd ezzel szemben az első világháborús hősök emlékműve után kell közvetlenül jobbra fordulni ezzel már a levéltár udvarára is értünk.

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Oldal:  1 2 3 ... 18 19 20
HírkategóriákHírkategóriák

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.