English |  Magyar  

Helytörténeti plakátgyűjtemény
 Admin  2010.02.23
Korabeli plakátokkal gazdagodott
honlapunk digitális levéltáraSorsfordító pillanatok és jeles események megörökítése mellett, a csendes hétköznapok életkereteinek dokumentálása ugyancsak hangsúlyos küldetése a közgyűjteményeknek. A mindenekelőtt egyedi (tehát nem a sokszorosítás igényével készült) iratokat őrző levéltárakban ezért is található néhány olyan gyűjtemény, melyben korabeli nyomtatványok (például gyászjelentések, meghívók, nyomtatott térképek, brosúrák, plakátok) konzerválják a múlt számos elemét.

Tisztelettel tudatjuk minden kedves érdeklődővel, hogy intézményünk terjedelmes plakátgyűjteményéből több száz darabot teszünk elérhetővé a honlapunk digitális levéltárában. Borsod, Abaúj, Gömör és Zemplén megyei települések, valamint Miskolc XIX-XX. századi plakátjaiból igyekeztünk úgy válogatni, hogy a tematika tekintetében politikai, közérdekű, kereskedelmi, kulturális célzatú; az arculat szempontjából hivatalosan szikár és képzőművészeti igényességgel tervezett darabok egyaránt kerüljenek a digitális gyűjteménybe.

Tovább...

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Figyelem!
 Admin  2010.02.15
Figyelem!

Felhívjuk tisztelt kutatóink figyelmét, hogy 2010. február 15-től közvetlen e-mail kapcsolatot biztosítunk a levéltári kutatótermekkel.
A gördülékeny ügyintézés érdekében kérjük, hogy az intézményünk kutatótermi e-mail címeit kizárólag azok a kutatók használják, akik személyesen kívánják felkeresni a levéltárunkat, és előzetesen tájékoztatnak bennünket az érkezésük időpontjáról és a kutatás tárgyáról. Kérjük, hogy minden egyéb megkeresést a titkársági e-mail címekre szíveskedjenek eljuttatni.


Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára
miskolci központi kutatóterme


3525 Miskolc, Fazekas u. 2.
Tel/fax: (46) 344-885, 508-985
kutato.miskolc@bazleveltar.hu

******************************************************************

Sátoraljaújhelyi Fióklevéltár kutatóterme

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5.
Tel/fax: (47) 521-087
kutato.sauhely@bazleveltar.hu

******************************************************************

Alsózsolcai Fióklevéltár kutatóterme

3571 Alsózsolca, Kossuth u. 149.
Telefon: (46) 407-259
kutato.zsolca@bazleveltar.hu

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Levéltári kalauz
 Admin  2010.01.14
Leváltári kalauzSegédleteink között mostantól megtalálható az Oláh Tamás által összeállított Zemplén Levéltára Sátoraljaújhely című kötet amelynek témája a Sátoraljaújhelyi Fióklevéltár iratainak és történetének ismertetése.
"A sátoraljaújhelyi levéltár története évszázadok óta összefonódott a zempléni táj és a megye egykori székhelyének, Sátoraljaújhelynek történetével.
Zemplénben mindig nagy becsben tartották a levéltárat, ezt támasztja alá Kazinczy Ferenc egyik 1812-ben írott levele, melyben idézi gr. Esterházy József főispánt, aki így nyilatkozott az Archívumról: „Ő. Excellentiája az Archívumról beszéllt, ’s azt mondta, hogy a’ Vármegyének legféltőbb kincse”. Ennek a kincsestárnak a bemutatására vállalkozik levéltár-ismertetőnk, amely szeretné bemutatni intézményünk történetét, értékeit minél szélesebb körben."

Tovább...

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Oldal:  1 2 3 ... 12 13 14 ... 18 19 20
HírkategóriákHírkategóriák

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.