English |  Magyar  

Magyarország vármegyéi a XX. szd. elején.
 Admin  2009.11.18
Magyarország vármegyéi
a XX. szd. elején

varmegy2.gif - 39.156 K

A szöveg alatt lévő "Tovább..." feliraton át megjelenik egy Zentai László által készített táblázat. A táblázat bal szélső oszlopában szerepelnek a vármegyék nevei, amire kattintva megtekinthetőek az 1904-1930 között készült nagy felbontású vármegyetérképek. A táblázat jobb szélén ugyanezen vármegyék tekinthetők meg (leírással együtt) a „Magyarország Megyéinek Kézi Atlasza"-ból. Az atlasz térképsorozatának tervezője Gönczy Pál, rajzolója Kogutowicz Manó volt, Pastser Károly és fia adta ki. Később dr. Thirring Gusztáv szöveges bevezetőjével lényegében hasonló térképsor jelent meg „Magyarország Kézi Atlasza” címen. A 19 oldalas szöveges részben hazánk legjelentősebb természeti, gazdasági, közművelődési adatait közli, majd nagyjából hasonló felépítésben Budapest és a 63 vármegye rövid leírása következik, kiegészítve Fiume (és kerülete), valamint „Horvátország – Szlovénország megyéinek jellemzőivel. A leírások a képek alatt találhatóak. A megyék méretétől függően ezek a beszkennelt színes térképek nagy méretűek is lehetnek. JPG formátumban viszonylag kis helyet foglaknak, de megtekintésükhöz sok memória szükséges.
NKÖM és NKA pályázatok segítségével elkészültek a térképek digitálisan újrarajzolt változatai is, amelyek megtekinthetőek az http://lazarus.elte.hu címen.


Tovább...
  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
HírkategóriákHírkategóriák

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.